Facebook Twitter LinkedIn

ארץ-ישראל בתודעה היהודית במרוצת הדורות

פרופ׳ אברהם גרוסמן | 21 במרץ – 9 במאי

 

מרצה: פרופ׳ אברהם גרוסמן
מספר מפגשים: 6
מתי: יום שני בשעה 18:00 |  21 במרץ – 9 במאי

מערכת היחסים שבין עם ישראל לארצו היא הנושא של השורות הפותחות את מגילת העצמאות: “בארץ-ישראל קם העם היהודי, בה עוצבה דמותו הרוחנית, הדתית והמדינית, בה חי חיי קוממיות ממלכתית, בה יצר נכסי תרבות לאומיים וכלל-אנושיים והוריש לעולם כולו את ספר הספרים הנצחי. לאחר שהוגלה העם מארצו בכוח הזרוע שמר לה אמונים בכל ארצות פזוריו, ולא חדל מתפילה ומתקווה לשוב לארצו ולחדש בתוכה את חירותו המדינית. מתוך קשר היסטורי ומסורתי זה חתרו היהודים בכל דור לשוב ולהיאחז במולדתם העתיקה”.

שורות אלו מקפלות בתוכן היסטוריה בת אלפי שנים של קשר בין עם ישראל וארץ ישראל ושל שאיפה בלתי פוסקת לחידוש הריבונות היהודית בארץ ישראל. אך הקשר בין העם והארץ ידע מורדות ומעלות לאורך ההיסטוריה הארוכה בת אלפיים השנים, ששיאה בשיבה הציונית אל הארץ הממשית.

פרופסור אברהם גרוסמן, מגדולי ההיסטוריונים של עם ישראל בימינו, יתאר בקורס זה את פרקי ההיסטוריה שהתוו את הקשר שבין עם ישראל לארצו: מערכת יחסים שראשיתה בקשר המיוחד שבין העם והארץ במקרא, המשכה בהתנכרות אל הארץ לאחר החורבן והגלות, בארץ ישראל הנשכחת של ימי הביניים ובארץ ישראל המיסטית של ימי הביניים המאוחרים – וסופה בדורות האחרונים עם עלייתה הפלאית והבלתי מובנת מאליה של התנועה הציונית והשיבה אל ארץ ישראל בחומר וברוח. הקורס ישלב סקירה היסטורית, שתעמוד בזיקה להתפתחויות בחברה הנוכרית הסובבת, עם עיון במיטב היצירה היהודית – המשנה, התלמוד, המדרש והפיוט, הפילוסופיה, הקבלה, החסידות והציונות.